Wat is ABR?

ABR = Advanced Biomechanical Rehabilitation. (Biomechanische Revalidatie in gewoon Nederlands)

De laatste 20 jaar is er steeds meer (wetenschappelijk) bewijs voor de waarde van het bindweefsel in ons lijf.
Daarvoor werd bindweefsel vooral beschouwd als verpakkingsmateriaal. Bindweefsel was, zoals de Duitse bindweefselonderzoeker Robert Schleip dat noemt, “Das Wegwerf-Organ”. Bij de lessen anatomie in de snijzaal werd inderdaad al het bindweefsel verwijderd en weggegooid, zodat ‘de echte weefsels’ zichtbaar werden.

Daar komen nu steeds meer wetenschappers en artsen op terug. Bindweefsel is zelf een zeer belangrijk orgaan. Met erg veel functies die het mogelijk maken dat mensen (en dieren) bestaan en gezond kunnen functioneren:
A. Steun en verbindende functie (o.a. organen, kraakbeen)
B. Transportmedium (cellen en bloed)
C. Beschermende functie (voorkomen van het verspreiden van micro-organismen)
D. Herstellende functie, na weefselschade
E. Opslag, chemische energie in vetcellen of Ca2+ en water in het bindweefsel.
F. Houdings- en bewegingsbewustzijn (doordat er daarvoor veel sensoren zitten in bindweefsel)
G. Pijnbewustzijn (omdat er daarvoor veel sensoren zitten in bindweefsel)

Doordat het bindweefsel de laatste eeuwen eigenlijk over het hoofd is gezien (“Wegwerf-Organ”) zijn de meeste therapieën en behandelingen sterk gericht op andere weefsels. Bijvoorbeeld spierweefsel, botten en zenuwen. Daar zijn goede (revalidatie)resultaten mee behaald, door allerlei ingrepen en trainingsprogramma’s.
Maar de resultaten vallen tegen bij mensen die sterk/chronisch beperkt zijn in hun beweging. Zeker op de lange termijn…

De reguliere revalidatie richt zich vaak op het in de lengterichting ‘rekken’ of “verlengen” van verkorte weefsels (de contracturen van spieren en pezen), maar uit onderzoek blijkt dat bindweefsel al snel beschadigt als de lengte van dat bindweefsel met meer dan 5% in lengte toeneemt. Pijn en schade zijn dus bij rekken en verlengen al snel aan de orde.

De ABR benadert juist het bindweefsel zelf. Op een manier die lijkt te kloppen vanuit wetenschappelijk onderzoek.

ABR werkt niet in de lengterichting, maar “haaks” of “schuin” op de trekrichting van het bindweefsel.
De kritische grens van 5% lengtetoename zal door de ABR dan ook niet worden overschreden, waardoor er geen pijn en/of schade optreedt tijdens de behandeling. Het werken haaks/schuin op de trekrichting van het bindweefsel blijkt goed te werken voor het herstel daarvan.

Als het bindweefsel door de biomechanische reactie op ABR-prikkels weer in staat gesteld wordt om goed te herstellen, dan verbeteren alle functies die hierboven onder A. t/m G. genoemd zijn. Dat heeft een enorme impact op de gezondheid en het comfort van een mens.

Alle reden om deze ABR benadering goed uit te proberen en heel grondig te onderzoeken. Daar heb ik mijn steentje aan bijgedragen door een pilot onderzoek te doen bij acht kinderen met ernstig meervoudige handicaps in de regio Alkmaar. Het verslag daarvan staat o.a. op LinkedIn:
https://www.linkedin.com/in/roeland-vollaard-7a5a52188/detail/recent-activity/documents/